Projeksiyon perdesi çoğu zaman basit bir aksesuar olarak görülmekle birlikte aslında projeksiyon cihazının sergileyeceği görüntü performansına direkt olarak etki eden projeksiyon sisteminiz için çok kritik bir bileşendir. Yani projeksiyon cihazınızı herhangi bir beyaz kumaşa ya da beyaz bir duvara yansıtma yaparak alacağınız görüntünün kalitesi, orjinal projeksiyon yüzeyi kullanılarak üretilmiş kaliteli bir projeksiyon perdesi ile kesinlikle aynı olmayacaktır. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak projeksiyon sisteminizi oluştururken bütçenizin bir kısmını da en azından kalburüstü sayılabilecek bir projeksiyon perdesi için ayırmanızı tavsiye ederiz.
Farklı Uygulamalar İçin Farklı Projeksiyon Yüzeyleri
Projeksiyon perdesinde motorlu uzaktan kumandalı, storlu / manuel, tensioned gerdirmeli motorlu, fixed frame ve tripod ayaklı gibi projeksiyon perdesinin üretim yöntemine ve çalışma prensibine göre ayrılmış çeşitler bulunmaktadır. Bununla birlikte projeksiyon cihazlarının icadından beri projeksiyon perdelerinde hep kullanılan standart mat beyaz yüzeylerden sonra "kontrast gri" ve "3D gümüş" olarak 2 farklı yüzey daha kullanılmaya başlanmıştır. En son olarak ise ALR (Ambiant Light Rejecting) diye adlandırılan yeni bir yüzey daha projeksiyon sistemlerinde kullanılmaya başlamıştır.
Projeksiyon perdesi, çeşidinden bağımsız olarak perdenin kullanım amacına göre mat beyaz, kontrast gri, 3D gümüş veya ALR projeksiyon yüzeylerinden birisi ile üretilmektedir.
Klasik Mat Beyaz Projeksiyon Perdeleri
Peki nedir bu mat beyaz, kontrast gri, 3D Gümüş veya ALR projeksiyon yüzeylerinin özellikleri, farkları? Hangi durumda hangi yüzey tercih edilmeli ? Bunu biraz açıklamaya çalışalım. Klasik mat beyaz projeksiyon yüzeyi ile başlayalım. Mat beyaz projeksiyon perdeleri hala en yaygın olarak üretilen ve tercih edilen projeksiyon perdesi yüzeyleridir. Bu perdelerin gain (ışık kazanım) değerleri 1.00 ile 1.20 arasında değişmektedir. Gain değerinden de kısaca bahsedecek olursak perdenin projeksiyon cihazından yansıtlan ışığın parlaklığını hangi oranda geri yansıtacağını ifade eden değer diyebiliriz. Bu demektir ki gain değeri yükseldikçe projeksiyon perdesinde elde edeceğiniz görüntünün parlaklığı da artacaktır. Ortamdaki ışık miktarının kontrol edilemediği durumlarda özellikle sunum, eğitim uygulamalarında genellikle tercih edilmektedir.
Kontrast Gri Projeksiyon Perdeleri
Kontrast gri projeksiyon yüzeyi ise çoğunlukla ev sinema uygulamalında tercih edilen bir projeksiyon yüzeyidir. Bu tip projeksiyon perdelerinde gain değeri 0.85 - 0.95 aralığındadır. Kontrast gri projeksiyon perdelerinin en büyük avantajı adından da anlaşılacağı gibi projeksiyon cihazının kontrast performansını hissedilir derecede artırmasıdır. Bu daha gerçek siyahlar ve karşıtlığı daha yüksek renkler elde edilmesi anlamına gelmektedir. Ama önemle belirtmeliyiz ki ev sinema uygulamaları için her zaman kontrast gri perde tercih edilmesi gerekir anlamı çıkarmak çok doğru olmaz. Sistemde kullanılacak projeksiyon cihazının teknik özelliklerine ve ortam koşullarına göre bir seçim yapılmalıdır.
3D Gümüş Projeksiyon Perdeleri
3D gümüş projeksiyon yüzeyinin kullanım hacmi diğer 2 tür perdeye nazaran daha düşüktür. Bu perdenin asıl kullanım alanı pasif 3D projeksiyon sistemlerinde 3D görüntü alabilmek için mutlaka bu tür rojeksiyon yüzeyine yansıtma yapılması gerekliliğidir. 3D gümüş projeksiyon perdelerinin gain değeri 2.40 - 2.50 seviyelerindedir. 3D gözlük kullanırken gözlük dolayısıyla görüntünün parlaklığı oldukça düştüğünden yüksek gain değeri nedeniyle kimi zaman aktif 3D projeksiyon cihazları ile de tercih edilmektedir.
ALR Projeksiyon Perdeleri
ALR - Ambiant Light Rejecting projeksiyon perdelerinin kullanım amacını isminin tam karşılığı olan "Ortam Işığını Reddeden" kelimesinden az çok kestirebiliyoruz. Bu perde çeşidi ışık miktarının çok olduğu ortamlarda yüzeyin özel yapısı gereği "özellikle projeksiyon cihazından gelen" ışığı alarak izleyiciye yansıtmak amacı üzerine tasarlanmış ve üretilmiştir. Yalnız bu tanım ile çok faydalı ve birçok durumda öncelikli olarak tercih edilmesi gereken seçenek olduğunu çıkarmak doğru olmayacaktır. Çünkü bu tip perdeler sadece "
Lazer Tv veya 4K Lazer Tv" diye adlandırılan, ultra yakın atım lense sahip yeni nesil bir projeksiyon ürün gamı olan cihazlar ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Etkinliği sadece bu tip ultra yakın atım lense sahip
Lazer Tv projektörler ile geçerli olmakla birlikte burada da tüm koşullarda %100 sonuç verdiğini söylemek doğru olmaz. Ortamdaki ışığın bulunduğu alanlar ve perdenin konumuna göre yansıma açıları da gene bu perdenin etkili olup olmayacağını belirleyecek faktörlerdir. Son olarak bu yeni nesil ALR projeksiyon perdlerinin maliyet olarak oldukça yüksek seviyelerde olduğunu da belirtelim.
Kendi Kullanım Senaryonuza Göre Seçim Yapın
Tüm bu bilgiler haricinde nihai tercih için bu ürünleri bire bir kıyaslama imkanı varsa mutlaka bu yöntem tercih edilmelidir. Çünkü bu teknik bilgiler ne kadar yönlendirici olsa da projeksiyon görüntüsünün beğenilme hissiyatı kişisel zevklere de bağlıdır. Kadıköy / Kozyatağı'ndaki mağazamızda tüm bu projeksiyon perdesi çeşitlerini bire bir test ederek kişisel zevkinize en uygun ürüne kendiniz karar verebilirsiniz. Bu imkanınız bulunmuyorsa da
Çağrı Merkezimizden
0 (216) 302 19 90 , web sitemizdeki
Canlı Destek veya
Whatsapp Sipariş servislerimizden ulaşabileceğiniz projeksiyon sistemi uzmanlarımız da seçiminizi gerçekleştirmeniz doğrultusunda sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.