Bir projeksiyon cihazı almaya karar verdiğinizde yeterince zorlu bir uğraşla karşı karşıya kalıyor olacaksınız. Projeksiyon ışık gücünü nasıl belirlemeliyim, DLP, LCD, LED, LAZER hangi projeksiyon teknolojisi daha iyidir, alacağım projektörün çözünürlüğü ne olmalı, kontrast değeri minimum ne kadar olmalı gibi pek çok sorunun üstesinden gelip sonunda projeksiyon cihazınızı satın aldınız. Peki herşey tamam mı? Ne yazık ki değil. Şimdi bir başka zorlu seçim ile karşı karşıyasınız. "Projeksiyon cihazınızdan en yüksek verimi alabilmek için hangi
projeksiyon perdesini tercih etmeliyim?"
Projeksiyon Perdesi - Sadece Basit Bir Aksesuar Mı?
Aslında son yıllara kadar pek çok kullanıcı tarafından projeksiyon perdesi, projeksiyon cihazını tamamlayan basit bir aksesuar olarak görülüyor, herhangi bir beyaz kumaşa sahip duvar/tavan tipi veya ayaklı perdenin istenilen görüntüyü elde etmek için yeterli olacağı düşünülüyordu. Profesyonel kullanıcılar ise projeksiyon perdesinin projeksiyon cihazından maksimum performansı elde etmek içi ne kadar önemli bir tamamlayıcı ürün olduğunu bilirler. Orjinal, yüksek kalitede bir projeksiyon yüzeyi ile herhangi bir beyaz kumaşın sağlayabileceği görüntü kalitesinin ne kadar farklı olacağının farkındadırlar. Ama son yıllarda projeksiyon perdelerinde standart mat beyaz 1.0 gain değerindeki yüzeylerin dışında 0.85 - 0.95 gain kontrast gri, 2.2 - 2.4 gain 3D gümüş gibi farklı özelliklerde projeksiyon yüzeylerinin de yaygınlaşması ile birlikte mevcut projeksiyon cihazları ile maksimum performası elde edebilecekleri projeksiyon perdesini belirlemek bilinçli kulllanıcılar için bile zorlu bir iş haline gelmeye başladı. Bu konuda detaylı bilgi için "
Projeksiyon Perdesi'nde Hangi Yüzey ? " konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Hangi Tip Projeksiyon Perdesi ?
Ama karar verme aşamasında yüzeyden önce projeksiyon perdesinin kullanım tipini belirlemek gelir. Projeksiyon perdelerinde en çok bilinen klasik storlu (manuel) ve motorlu (uzaktan kumandalı elektrikli) duvar - tavan tipi perdeler ile tripod ayaklı mobil perdelerin dışında son zamanlarda kullanımı yaygınlaşan tensioned (gerdirmeli) motorlu , fixed frame (sabit çerçeveli), yerden çekmeli ve masaüstü (pull up) projeksiyon perdesi seçenekleri bulunmaktadır. Storlu veya Motoru duvara ve tavana monte edilebilen perdeler ev ve işyerlerinde en çok tercih edilen ürünlerdir. Projeksiyon cihazının kullanılmayacağı durumlarda kasasının içine toplanarak minimum görüntü kirliliği sağlanacak şekilde kullanıma imkan tanırlar. Elektrik kablosu çekilmesine müsaitlik durumuna ve bütçeye göre manuel - storlu veya elektrikli tip projeksiyon perdelerinden biri tercih edilebilir. Eğer ortamda herhangi bir şekilde tavana veya duvara perdeyi monte etmek mümkün değilse, istenildiği zaman 3 ayaklı tripod mekanizmasında kurulup kullanılan, gerekmediğinde ise tripod ayağıyla birlikte toplanıp kaldırılabilen tripod ayaklı tip projeksiyon perdelerini tercih edebilirsiniz. Mobil olarak tripod perdelere alternatif olarak Pull Up dediğimiz alttan çekmeli projeksiyon perdeleri de bulunmaktadır. Ama bu ürünleri nispeten daha fiyatlı olduğunu belirtmemiz gerekir.
Tensioned motorlu ve fixed frame dediğimiz sabit çerçeveli projeksiyon perdeleri ise projeksiyon perdesinin yüzeyinde ve kenarlarında oluşabilecek dalgalanma, potluk, kıvrılma vs. gibi bir takım sorunları kesinlikle kabullenmeyen kullanıcılar için birer seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Tensioned motorlu projeksiyon perdesi klasik motorlu projeksiyon perdelerinin mantığıyla çalışır. Farkı ise özel bir projeksiyon yüzeyinden üretilmesi ve gene özel tasarım mekanizması sayesinde perdenin açılırken iki yanındaki gerdirme ipleri ile birlikte gerdirilerek açılmasıdır. Bu sistemin kesinlikle amacına çok iyi hizmet ettiğini ama daha karmaşık olduğunu ve sadece ithal olarak geldiğini bu sebeple de klasik motorlu perdelere göre hayli maliyetli olduğunu belirtelim.
Fixed frame projeksiyon perdelerinde de kullanılan projeksiyon yüzeyi tensioned perdelerde kullanılan ile benzer özelliklerdedir. Sistem ise basit anlatımla metal diktörtgen bir çerçeveye bu özel projeksiyon yüzeyinin gerdirilmesi üzerine dayanır. Bu çerçeve bir tablo gibi duvara asılarak kullanılır. Bu sebeple fixed frame projeksiyon perdesini tercih edecek kullanıcıların bir duvarını sürekli olarak perdeye ayırabilecek durumda olması gerekir. Genellikle home cinema projeksiyon cihazları ile birlikte kullanıldıklarından 16:9 formatında üretilirler. Fixed frame (sabit çerçeveli) projeksiyon perdelerinin ev sinema sistemlerinde seyir zevkinin maksimum hissedildiği perde çeşidi olduğunu belirtelim.
Orjinal Ürün - Uzun Süreli Kullanım
Görselliğe ve fonksiyonelliğe etki edecek bu faktörlerin dışında tercih edeceğiniz projeksiyon perdesinin tipine göre stor mekanizmasının, kullanılan motorun ve uzaktan kumanda sisteminin, tripod ayak mekanizmasının ve diğer bileşenlerin kalitesinin projeksiyon perdenizin kullanım ömrünü belirleyeceğini kesinlikle unutmamalısınız. Bu yüzden orjinal ve belirli seviyenin üstünde malzeme kalitesine sahip bir ürün tercih etmeniz toplam sahip olma maliyetinizi de düşürecektir.
Aktivizyon Projeksiyon Merkezi olarak projeksiyon sistemleri konusunda 19 yıllık tecrübemizle ihtiyacınız olan ürünleri belirlemede sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz. Ayrıca mağazamızda bulunan projeksiyon demo odamızda bahsi geçen tüm ürünleri bire bir görerek test edebilir, ve ihtiyacınıza en uygun ürün çeşidini belirleyebilirsiniz. Bizimle
0 (216) 302 19 90 No'lu
Çağrı Merkezi'mizden, web sitemizde bulunan
Canlı Destek ve
Whatsapp Sipariş servislerimiz üzerinden hemen iletişime geçebilirsiniz.