Projeksiyon cihazı almaya karar verip araştırma aşamasına geçtiğinizde karşınıza ansi lumen, çözünürlük, kontrast oranı gibi bir takım teknik terimler çıkacaktır. Bunun dışında projeksiyon cihazlarının isimlerinin içinde LCD, DLP, LED, LAZER gibi tanımlamalar da göreceksiniz. Bu son bahsettiklerimiz projeksiyon cihazının üretim ve ışık kaynağı teknolojisini ifade eden terimlerdir. Yani bunu Tv'lerdeki LED, OLED, QLED teknolojileri gibi düşünebiliriz. LCD (Liquid Crystal Display), DLP (Digital Light Processing) projeksiyon cihazlarının üretiminde kullanılan iki farklı teknolojidir. Yakın geçmişte bu teknolojiler birbirine yakın oranda projektörlerde görülebilirken, bir süredir DLP teknolojisini kullanan marka ve üreticilerin sayısı çok daha fazla artmıştır. Buna sebep olarak DLP'nin LCD'ye göre Texas Instruments tarafından daha sonra geliştirilmiş, daha yeni bir teknoloji olması ve sürekli gelişim kaydetmesi gösterilebilir. Sonuç olarak her iki teknolojinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. Örneğin LCD teknolojisiyle üretilen projeksiyon cihazlarında renkli ışık çıkış gücü DLP teknolojili cihazlara göre daha yüksektir. Buna karşılık DLP projektörlerde kontrast ve siyah başırımı LCD projektörlere oranla daha yüksek seviyededir. (Tabi ki bu genel bir değerlendirmedir ve model bazında karşılaştırmalarda bu durum farklılık gösterebilecektir).
Projeksiyon Işık Kaynağı Teknolojileri - Klasik Lambalı / LED / Lazer Projektörler
LED (Light Emitting Diode) ve Lazer (Light Amplification By Stimulated Emission Of Radiation) terimleri projeksiyon cihazının ışık kaynağı teknolojisini ifade eden, klasik lambalı modellere göre daha yeni teknolojilerdir. LED ve LAZER teknolojileri de kendi içerisinde farklı niteliklere sahip olmakla birlikte standart lambalı modellere göre en temel avantajları daha uzun süreli kullanım ömürleri
(günümüzde bazı klasik lambalı modeller de gerçekten uzun kullanım süreleri sunabilmektedir) ve çalışırken çok daha az miktarda ısındığından soğutmaya daha az ihtiyaç duymalarıdır. Bununla birlikte son dönemde üreticilerin LED - LAZER hybrid teknolojili daha efektif modellere de imza atmaya başladıklarını belirtelim.
Sonuçta hem üretim hem ışık kaynağı olarak bu teknolojilerin hepsi dünya çapında projeksiyon cihazı üreticileri tarafından kabul görmüş ve kullanılmakta olan birbirine göre bazı farklılıkları bulunan teknolojilerdir. Ama "ışık gücü (ansi lümen)", "çözünürlük değeri" ve "kontrast oranı" gibi değerler üretim teknolojilerinden bağımsız olarak tüm projeksiyon cihazları için standart olan ve karşılaştırılabilir teknik değerleri ifade eder. Daha önce projeksiyon cihazı kullanmamış kişiler için bu terimler ve belirtilen rakamlar yabancı gelebilir. İsterseniz biz şimdi seçiminizde etkili olacak bu terimlerden biraz bahsedelim.
Ansi Lumen Nedir ? Ne İşe Yarar ? Benim Projektörümde Kaç Olmalıdır ?
Bir projeksiyon cihazının özellikleri listelenirken genelde ilk sırada "ansi lumen" değerini görürüz. Ansi lumen bir projeksiyon cihazının ışık gücü değerini belirtir. ANSI kelimesi "American National Standarts Institute"un kısaltmasıdır. Bu Amerika'da endüstriyel standartları hazırlayan ve yayınlayan bir kurumdur. Bu değer ne kadar yüksek ise projeksiyon cihazının üreteceği ışığın şiddeti, bir başka deyişle elde edilecek görüntünün parlaklığı/canlılığı da o kadar yüksek olacaktır. Bu yüzden projeksiyon perde boyutu ile kullanılacak projeksiyon cihazının ansi lumen değeri de doğru orantılı olarak artmalıdır. Bununla birlikte tabi ki projeksiyon sisteminin kullanılacağı ortamdaki ışık miktarı da sistemde tercih edilecek projektörün ışık gücüne - ansi lumen değerine doğrudan etki edecektir. Sınıflarda, standart toplantı odalarında eğitim/sunum amaçlı kullanılan giriş - orta seviye projeksiyon cihazları genelde 3000 - 4500 ansi lumen aralığında parlaklığa sahiptir. Ev sinema projeksiyon cihazlarında da son dönemde bu değer yükselmiştir ve ortalama 2000 - 4000 ansi lumen aralığındadır. Bunda değişen tüketici tercihlerine göre son dönemde evlerde tv yerine projeksiyon cihazı kullanmayı tercih eden kullanıcıların sayısındaki ciddi artışın etkisinden söz edebiliriz. Konferans salonu, AVM, spor salonları, konser/etkinlik alanları gibi uygulamalarda ise ortam koşullarına ve görüntü boyutuna göre değişmekle birlikte ortalama 5000 - 15000 ansi lumen aralığında profesyonel ve yarı profesyonel projeksiyon cihazları kullanılır.
Projeksiyon Çözünürlüğü - Projeksiyon Cihazlarındaki Güncel Çözünürlük Değerleri
Ansi lumen bilgisinden sonra karşımıza çözünürlük değeri gelecektir. Tanım olarak çözünürlük değeri bir projeksiyon cihazının yansıttığı görüntüyü oluşturan yatay ve dikey piksellerin toplam sayısını ifade eder. Bir projeksiyon cihazının çözünürlüğü ne kadar yüksek olursa oluşturabileceği görüntü de o kadar detaylı olacaktır diyebiliriz. Günümüzde üretilen içeriklerin ve bunları gönderecek görüntü kaynaklarının (
bilgisayarlar, medya oynatıcılar, android-tv boxlar vs.) çözünürlük değerleri ve kapasiteleri hızla ilerlediği için görüntüleme araçlarının (
tvler, monitörler, projeksiyon cihazları vs.) çözünürlük değerleri de (
doğal ve desteklenen çözünürlük değerlerleri farklıdır) kritik derecede önemli hale gelmiştir. Şu anda piyasada yaygın olarak rastlanan markalarda görülecek minimum çözünürlük değeri 800x600 veya 854x480'dir. Ama bu değerler günümüz standartlarına göre çok düşük kaldığından çok ender tercih edilmekte ve markalar tarafından da üretimi giderek sonlandırılmaktadır. Genellikle kullanılan ve tercih edilen çözünürlük değerleri ise 1280x800, 1280x720, 1024x768 (HD Ready), 1920 x1080, 1920x1200 (Full HD) ve hızla yaygınlaşarak 3840x2160 (4K - UHD) 'dir.
Doğal (Native) Çözünürlük - Desteklenen (Supported) Çözünürlük
Bizim için uygun çözünürlük değerinin ne olduğu sorusuna bakmaya çalışalım. Öncelikle bir karmaşayı ortadan kaldırmak için bir konunun altını çizmekte fayda var. Bizim dikkat etmemiz gereken projeksiyon cihazının "Desteklenen" değil "Doğal" Çözünürlük değeri olmalıdır. Projeksiyon cihazlarının teknik özellik listelerinde bir doğal çözünürlük bir de desteklenen çözünürlük olarak iki değere yer verilir. Bir projektörün doğal çözünürlük değeri ne ise o projektör yansıttığı görüntüyü bu değerde ve kalitede yansıtacaktır. Desteklenen çözünürlük ise projektörün kendisine gönderilen yüksek görüntü sinyalini düşürerek kendi doğal - native çözünürlüğünde oynatması işlemidir. Bazı üreticiler veya satıcılar ürünlerinin tanıtım sayfalarında / pazarlama sloganlarında vs. "desteklenen çözünürlük" değerini fazlaca ön plana çıkardığında bu kullanıcı açısından yanlış algılanabilip seçimini olumsuz etkileyebileceği için vurgulanması önemli bir konudur.
Satın Alacağım Projeksiyon Cihazının Çözünürlüğünü Nasıl Belirlemeliyim ?
Satın alacağımız projeksiyon cihazının çözünürlüğüne karar verirken kendimize sormamız gereken basit bir soru vardır. Projektörümüzün kullanım alanı ne olacak ?. Yani projektörü
ev eğlencesi için mi yoksa
iş/eğitim amaçlı mı kullanacağız? Bu iki alan da kendi içerisinde ayrıca ayrışabilecektir aslında. Örneğin evimizin salon veya oturma odasında genel film&dizi / oyun amaçlı tv yerine kullanabileceğimiz ortalama bir ev eğlence projektörü mü arıyoruz yoksa bir odamızı özel olarak sinema/hobi odası olarak ayıracağız ve burada Ev Sineması Keyfi'ni kaliteli iyi bir "Home Cinema Projektörü" ile tam olarak deneyimlemek mi istiyoruz ?
Ya da diğer tarafa bakarsak, kişisel ofis odamızda misafirlerimize / müşterilerimize basit sunumlarımızı mı gerçekleştirmek istiyoruz yoksa şirketimizin orta / büyük ölçekli toplantı odasında detaylı mimari proje / çizim vs. veya çok küçük fontlu detay dosyalar, profesyonel görseller üzerinde çalışmak mı istiyoruz ?
(Ayrıca her iki kullanım alanı için de alternatif en son teknoloji dev ekran çözümü için bknz. Lazer TV Projeksiyon Cihazları )
Tüm bu farklı senaryolar özelinde düşündüğümüzde projeksiyon cihazının detay gösterim becerisi bizim için tamamen birinci önceliğe geçebilir yada içeriklerimiz basit .ppt dosyaları, standart grafikler vb.den oluşup cihazın çözünürlük değeri ikinci, üçüncü planda da kalabilir.
Projeksiyon Kontrast Oranı Nedir ?
Projeksiyon cihazı araştırırken karşınıza çıkabilecek bir diğer önemli teknik değer de kontrast oranıdır. Kontrast kelime anlamı olarak karşıtlık demektir. Projeksiyon sistemlerinde ise projeksiyon cihazının ürettiği görüntüdeki en parlak nokta ile en karanlık noktanın arasındaki farkı ifade eder. Bu değerin sağlıklı olabilmesi için ölçüm sıfır ışıklı tamamen karanlık bir ortamda gerçekleştirilir. Projeksiyon cihazlarında en zor renklerden birisi olan siyah renk üretimine dolayısıyla karanlık sahnelerdeki detayların gösterim başarısına etki ettiğinden home cinema projektörlerinde, data projektörlere göre çok daha önemli bir kriterdir.
Bu üç ana teknik özellik ihtiyacınıza ve kullanım alanınınıza uygun
projeksiyon cihazı seçimi yaparken size yol gösterebilecek, dikkat edilmesi gereken başlıca özelliklerdir. Bunlar dışında projeksiyon atım oranı & zoom değeri, lamba kullanım ömrü, kablolu & kablosuz bağlantı çeşitliliği, çalışma sessizliği gibi birçok değişken de yan faktörler olarak seçiminize etki edebilir.
Her konuda olduğu gibi projeksiyon cihazı seçimi yapılırken de alanında uzman kişilerden yardım almak en faydalı yöntem olacaktır. Aktivizyon Projeksiyon Merkezi olarak projeksiyon sistemleri alanındaki 19 yıllık tecrübemiz ışığında sizlere seçiminizin tüm aşamalarında destek olmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isteriz. Müşteri temsilcilerimizle
0 (216) 302 19 90 No'lu
Çağrı Merkezimizden, sitemizde bulunan
Canlı Destek veya
Whatsapp Sipariş servislerimizden birisi ile hemen iletişime geçebilir, sizlere özel öneriler ve fiyat teklifi alabilirsiniz.
Ayrıca sizin için faydalı olabilecek diğer yazılarımıza da aşağıdaki linklerden göz atabilirsiniz.